Home

Collectie

Research

Contact

Nieuws

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sint-Lenaarts

Burgerslachtoffers

Deze fotocollage toont alle burgers en militairen uit Sint-Lenaarts die stierven tussen 1940 en 1945 ten gevolge van de oorlogsgebeuternissen. (gift van Paul en Seppe Jansen)

Duits Pantserfaustkist

Deze kist werd achtergelaten in de Houtstraat nabij de, inmiddels verdwenen, windmolen van de familie Hendrickx. Oorsponkelijk bevatte ze 4 Panzerfaust wapens waarmee men vanop korte afstand (60m) een pantservoertuig kon uitschakelen. Deze wapens waren anno september 1944 broodnodig om het tekort aan anti-tankkanonnen op te vangen. (Privé collectie)

Belgische broodzak uit 1940

Deze webbingbroodzak is een uniek exemplaar door de stempeling die hij draagt. Aan de binnenzijde staat te lezen: 1940, L. Hendrickx, Stamnummer 152-14891. Na onderzoek blijkt dat hij toebehoorde aan Leon Hendrickx, een inwoner uit Sint-Lenaarts. Hij diende vanaf de mobilisatie van september 1939 in het 1ste Regiment grondafweer tegen luchtschepen. Op 28 mei 1940 werd hij krijgsgevangen genomen en bleef hij tot 10 juni in Duits gevangenschap in België.( Privé collectie)

Duitse medailles uit 1940

Deze medailles behoorden toe aan een soldaat die tijdens de bezettingsjaren 1940 en 1941 was ingekwartierd in Sint-Lenaarts. Hij diende in het Infanterieregiment 65. Ze tonen het Sturmabzeichen, Eisernes Kreuz II en het Verwundeteabzeichen. Allen werden uitgereikt aan Heinz Backsmann. (Privé collectie)

Brecht

Amerikaanse souvenir

Dit klein kunstwerkje is gemaakt door een Amerikaaanse soldaat die als kok diende in het 605th Anti-Aircraft Artillery Gun Bataillion. De kanonnen van deze eenheid stonden vanaf december 1944 tot het voorjaar 1945 opgesteld tussen Brecht en Wuustwezel. Dit souvenir is vervaardigd uit metaal van een 90mm huls en hout van een munitiekist. Het symboliseert de beschieting van de overvliegende V1 bommen. (opgestuurd uit USA)

Duitse Luftwaffehelm

Deze Duitse staalhelm werd in 1944 gevonden in Brecht na de gevechten. Hij toont nog de blauwe kleur en het embleem van een vliegende adelaar wat bedoelt dat deze helm toebehoorde aan een Duitse Luftwaffe eenheid.(Privé Collectie)

Duitse soldatenpas uit bezettingsjaren

(foto's volgen nog)

Deze wehrpass behoorde toe aan een lid van het befaamde Grenzwacht Regiment Clüver. Deze eenheid was van 1940 tot 1943 verspreid over het ganse land, maar had als uitvalsbasissen de steden Antwerpen en Charleroi. Hun commandant, Oberstleutnant Clüver, stond in voor het correct verloop van grenscontroles en voerde het bevel over een groot aantal soldaten, veelal van middelbare leeftijd.
Van 1941 tot 1943 vinden we het 2de bataljon terug in de Noorderkempen. De staf was gevestigd in Overbroek, waar enkele burgers zelfs werden tewerkgesteld voor poetsonderhoud en andere huishoudelijke taken.
Eén van de soldaten die toen ongetwijfeld in onze streek vertoefde, was Otto Panzirsch. hij diende enige tijd in de 5de kompanie van het Grenzwacht regiment Clüver. Deze kompanie maakte deel uit van het 2de bataljon. (B.O.M. collectie)

Duits bestek

Dit combiset werd achtergelaten langs de Vaartstraat na de bevrijding van 1944. Vermoedelijk werd de Duitse eigenaar krijgsgevangen genomen en werd hem dit om veiligheidsredenen afgenomen. Het draagt markering uit 1943 en omvat naast een mes, lepel en vork ook een blikopener die nodig was om de rantsoendozen te openen. (Privé collectie)

Stoel doorboord door een granaatscherf

Tijdens de bevrijdingsdagen van september 1944 stond deze stoel in de keuken van een woning in de Lessiusstraat te Brecht. De familie wilde net gaan eten toen een artilleriegranaat werd afgevuurd in hun richting. Ze besloten snel dekking te zoeken in hun schuilkelder die ze hadden gegraven in de tuin. Een verstandige keuze zou blijken, want ze waren maar net in hun schuilplaats toen aan de overzijde van de straat een granaat insloeg in de boerderij van de familie Meyvis. De explosie zorgde voor grote schade en enkele granaatscherven vlogen naar de woning van de familie Laps aan de overzijde van de Lessiusstraat. Eén van die scherven vloog door het raam en doorboorden deze stoelleuning waarop enkele minuten voordien nog Constant Laps wilde gaan zitten. Hun allert reageren heeft waarschijnlijk een mensenleven gered. (Gift aan de B.O.M-collectie, waarvoor onze dank!)


Sint-Job-in-'t-Goor

Soldatenkoeken

Deze metale rantsoendoos diende oorspronkelijk om de zogenaamde 'soldatenkoeken' in te verpakken. De inhoud van zo'n doos was voldoende om 14 soldaten voor één dag van droge voeding te voorzien. Na de oorlog werd ze gebruikt door een familie uit Sint-Job om er hun breiwol in te bewaren. (gift Gilberte Wils)